Akadémiai Kiadó

RSS

Nyitólap » Gazdaság » Közgazdaságtan » Fejezetek a modern közgazdaság-tudományból

Hírek

 • Új igazgató az Akadémiai Kiadó élén

  Tovább
 • Szállítási díjak és módok

  Tovább
 • E-könyv használati tájékoztató ePub és mobi formátumokra

  Tovább

Móczár József

Fejezetek a modern közgazdaság-tudományból

Sztochasztikus és dinamikus nemegyensúlyi elméletek, természettudományos közelítések

A szerző a Ramsey-Neumann-Haavelmo szerzőhármast tekinti a két világháború közötti időszak legkiemelkedőbb matematikai közgazdászainak, akiknek eredményei meghatározták a közgazdaság-tudomány technikai és módszertani irányát. A „nagy elméleteket” pedig Keynes és követői, továbbá Hicks, Schumpeter, Arrow, Samuelson és a monetaristák (élükön Milton Friedman) eredményei alakították, amelyek szintén megtalálhatók a legújabb dinamikus és sztochasztikus nem egyensúlyi elméletek alapjaiban. Az elméleti kérdések kifejtésében a matematikai nyelvezetet Willard J. Gibbs szelleme hatja át, aki elsőként vallotta, hogy a „matematika egy nyelv”.

A közgazdaságtan modern statisztikai, számviteli, pénzügytechnikai stb. ismereteinek többsége is e legújabb elméleti eredmények derivatívái, amelyek megfogalmazása szintén a tudomány sokszor bonyolult matematikai nyelvezetén történik: lényegében ezek biztosítják a gazdaság modern elméleteken alapuló működését. Elfogadva ezek dominanciáját, a szerző itt az egyes paradigmákon folyó frontier kutatások elméleti eredményeibe, illetve az általa felvázolt fejlődési irányokba, új elméletekbe és modellezési technikákba kíván betekintést adni a science köntösében, ami a közgazdaságtant modern közgazdaság-tudománnyá tette és még inkább teszi.

*

Móczár József a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem terv-matematika szakán végzett. Számos külföldi egyetemen volt vendégprofesszor, többek között az Oszakai, a Groningeni, a Leuveni, a Sienai és a Velencei La Foscara Egyetemen. A USC-n mint Fulbright professzor folytatott kutatásokat. Több mint 60 jelentősebb tudományos cikk, könyv, könyvfejezet és meghívott előadás szerzője. PhD-fokozatát az Oszakai  Egyetemen, a CSc-t az MTA-n, a dr. habil címet pedig a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen szerezte meg. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem professzora. 

További jellemzők »
 • Oldalszám: 608
 • Formátum: B5
 • Borító típusa: kemény, papír
 • ISBN: 978 963 05 8537 8
 • Kiadás éve: 2008
Bolti ár: 6750 Ft Akciós ár: 2025 Ft
Kosárba -70%


Akik ezt vették, megvették ezt is